23 aug, 2023

Gemeente Losser zet Stichting Goal in de schijnwerpersStichting GOAL: “Iedereen is gelijk en kan meedoen”

Paul Gelen

De gemeente Losser, de Schatkamer van Twente. Waar de Dinkelover de grens meandert en de Tankenberg het hoogste punt van de stuwwal én van Overijssel is. Met de dorpen Beuningen, Glane, de Lutte, Overdinkel en Losser en het omringende licht-glooiende landschap. Groen, genoeglijk, gastvrij. Met talloze enthousiaste ondernemers, actieve dorpsraden, gezellige verenigingen en blijvend Noaberschap. In gesprek met Paul Gelen komen we meer te weten over Stichting GOAL. Paul is een van de oprichters.

“Het is eigenlijk allemaal begonnen toen ik als klein jongetje met mijn ouders op bezoek ging bij mijn tante. Zij woonde op de Losserhof hier in Losser. Er was toen altijd één keer per jaar een kermis en dat vond ik natuurlijk prachtig. Toen ik jaren later als coördinator recreatie bij de Losserhof zelf de kermis moest organiseren, bleek dat er veel minder attracties waren en dat veel bewoners niet kwamen.

En waar lag dat dan aan?

Paul: “Dat is een heel eenvoudig antwoord: handen. Er was gewoon te weinig begeleiding om alle bewoners naar de kermis, in de attracties en weer naar huis te krijgen. Met twee begeleiders kan je niet vier rolstoelen duwen. Dat werkt gewoon niet. Samen met Vincent Schreur, ondernemer uit Losser, kwam ik toen op een creatief en vooruitstrevend idee. Waarom laten we bedrijven niet helpen en wellicht willen ze wel mee betalen aan zo’n gave activiteit?

Betalen om te helpen?

“Ja! Helpen bij zo’n mooi evenement is pure teambuilding. Je leert je collega’s beter kennen en bezorgt andere mensen een fijne dag. Een keer iets anders dan scooter rijden of karten. Uiteraard altijd onder supervisie van de zorg. En toen hebben we Stichting GOAL opgericht. GOAL staat voor Gek op activiteiten Losserhof. Dat is alweer 20 jaar geleden. En zo hebben we de kermis nieuw leven ingeblazen. Nu doen we nog veel meer.”

Vertel!

“Zo organiseren we sinds 2004 samen met FC Twente jaarlijks het Sander Boschker voetbaltoernooi. Spelers van FC Twente spelen dan samen met bewoners van de Twentse Zorgcentra een toernooitje. En dan staat echt iedereen te genieten. De bewoners, de spelers, de bezoekers, maar wij als organisatie natuurlijk ook.

We rijden tweejaarlijks Le Tour de GOAL, waarbij bedrijfsleven en bestuurders langs 5 verschillende zorgcentra wielrennen. Op elke locatie stopt het peloton een half uur en ze gaan dan op duofietsen en rolstoelfietsen even op pad met de bewoners. We regelen uitjes op boten en ik heb zelfs een keer een carnavalshit voor de Losserhof geschreven. Het Opkikkerlied, vernoemd naar de Carnavalsvereniging van de Losserhof: De Opkikkers. We doen van alles om bedrijfsleven en zorgcentra met elkaar in verbinding te brengen en te houden.”

En waar komt die drive bij jou dan vandaan?

“Ik zie het als een win-win-win situatie. Het bedrijfsleven heeft een leuke dag en leert elkaar echt beter kennen, de zorgcentra en de bewoners worden geholpen door de extra handen en onze stichting groeit. Zo kunnen we straks nog meer mensen een mooie dag bezorgen. En dan kom je vanzelf in een soort van flow. Waarbij iedereen gelijk is en iedereen mee kan doen. Dat is waarom ik dit doe!”

Door die drive zie je de stichting steeds vaker in Losser voorbij komen. Jullie staan bijvoorbeeld op het shirt van voetbalclub SV Losser.

“Hoe mooi is dat? Daar ben ik echt trots op!! Onze stichting gonst echt door Losser heen. En dat is mooi, want hier is het uiteindelijk toch begonnen. Toen KVV Losser en AJC ‘96 gingen fuseren kregen ze het over een nieuwe shirtsponsor voor de nieuwe vereniging. Er is toen voor gekozen om een goed doel op het shirt te zetten. En dat werden wij zonder dat het ons iets kost. Dat is natuurlijk prachtig! Zo zijn we elk weekend door heel Twente en daarbuiten zichtbaar.”

En wat zijn de volgende stappen voor jullie stichting?

“Uiteindelijk doen we het allemaal voor de mensen in de zorgcentra. Zorgen dat zij mee kunnen doen. Om zoveel mogelijk mensen te helpen zullen we als stichting moeten groeien. Want hoe meer we groeien hoe meer we kunnen doen. Dus we willen dat nog meer bedrijven zich bij ons aansluiten, zodat we nog meer mensen kunnen helpen.”

Hoe kunnen bedrijven zich aansluiten?

“Bedrijven kunnen SAMEN SCOREN met mensen die hulp behoeven en Spits worden van onze stichting. We hebben verschillende Spitsposities en aan die posities zitten verschillende bedragen en activiteiten verbonden. Zo is er voor ieder bedrijf een geschikte positie te vinden. Het is mooi om te zien dat de bedrijven die bij ons aangesloten zijn dit doen vanuit een goed hart en het waardevolle gevoel om andere mensen te kunnen helpen.

Onlangs zijn we ook met iets nieuws gestart. De VrijMiGoal. Zo’n 4 keer per jaar wordt bij verschillende bedrijven de vrijdagmiddagborrel (VrijMiBo) omgeruild voor een VrijMiGoal. Bedrijven maken vaste koppels van twee werknemers die op bezoek gaan bij een vast contact die eenzaamheid ervaart en behoefte heeft aan meer sociale contacten. De bedrijven krijgen dan een VrijMiGoal-pakket mee met iets lekkers te eten en te drinken. En natuurlijk nemen ze ook een boel gezelligheid en aandacht mee. Bedrijven die hieraan meedoen noemen we “pin(T)chhitter. Zo verzinnen we elke keer iets nieuws, maar steeds met hetzelfde doel: iedereen kan meedoen!

Meer informatie over het worden van Spits of “pin(T)chhitter” vind je op www.stichtinggoal.nl.

In dit artikel las je meer over één van de talloze schatten in de Schatkamer van Twente. Schatten die misschien niet altijd een belletje doen rinkelen, maar wel schatten die onze gemeente Losser een onmeunig mooie plek maken om te wonen, werken en te recreëren. Meer weten over de Schatkamer van Twente? Kijk op www.visitdeluttelosser.nl

https://www.losser.nl/Nieuws/Nieuwsberichten/Stichting_GOAL_Iedereen_is_gelijk_en_kan_meedoen

Meer nieuws

15 sep, 2023

Rijen dik .........dat hoort bij de kermis.

Het zonnetje prijkte al vroeg in de ochtend aan de hemel. Ook zonnige gezichten op De Twentse Zorgcentra. Het is kermis op de LosserHof en iedereen mag er naar toe. Dus ook bewoners van ‘t Bouwhuis Enschede en de Colckhof Almelo. Die waren er dan ook, hoe gaaf is dat!? Recreatie De Twentse Zorgcentra had eerst een prikkelarme/ stilte-kermis bedacht, waarbij de attracties zonder muziek en lampjes draaien. Voor sommige bewoners een geweldige ervaring! De mensen van Quinnect uit Nijverdal waren meteen onder de indruk. Vooral omdat het hun eerste activiteit met Stichting GOAL was. Het was hun taak om bewoners te helpen met in- en uitstappen en de veiligheid rond de attracties te borgen, samen met de vrijwilligers en medewerkers van DTZC. Dat is ze SUPER gelukt! Na een klein uurtje ging de muziek weer aan en begonnen de lichtjes te branden. Het lokte vele bewoners naar de mooiste activiteit van het jaar!! Rijen dik voor de oliebollen- en patatkraam. Want dat hoort bij de kermis. ‘s Middags werd Quinnect afgelost door een team van Winza Outdoor Covers. Zij zijn gepokt en gemazeld in het werk op de kermis en weten wat hen te doen staat, aangezien ze al een paar jaartjes meedraaien. Het plezier en enthousiasme was als vanouds. De kermis werd GEVIERD! Lachende gezichten bij bewoners, personeel, vrijwilligers en zelfs bij de kermis- exploitanten! Het voelde weer als een SUPER GOAL! Iets om TROTS op te zijn!!

Lees meer

14 sep, 2023

Zwieren en zwaaien op de kermis

Een lekker patatje met snack was de aftrap voor de mensen van Heutink om er flink tegenaan te gaan op de kermis van de LosserHof, locatie van De Twentse Zorgcentra De attracties stonden weer klaar, de tent was opgezet en ingericht door Recreatie De Twentse Zorgcentra met een bar, discotafel en sfeerverlichting. De bewoners stonden te popelen om naar de kermis te gaan. Bij de attracties stond personeel van De Twentse Zorgcentra op vrijwillige basis om de bewoners op een veilige manier de kermis te laten beleven. Zij werden daarbij ondersteund door de mensen van Heutink . Het leverde louter en alleen lachende gezichten op. De kermis is begonnen. Vanavond was de aftrap en morgen overdag blijft het zwieren en zwaaien nog doorgaan!! Top dat zoiets kan bij een zorgorganisatie!!

Lees meer